Jules Massenet – Pourquoi me réveiller

Standard

Captivat fiind de ”Suferinţele tânărului Werther”, compozitorul Jules Massenet a adaptat romanul lui Goethe sub forma unei drame lirice, cunoscută ca opera( în 4 acte) ”Werther”(1892).

”Când, în seara zilei de 12 august, cei doi îşi vorbesc despre pasiune  şi minte,  sau despre pasiune şi stăvilirea ei,  poziţiile sunt fără echivoc. Când Albert se pronunţă împotriva pasiunii şi în favoarea minţii: un om târât de pasiunile  lui îşi pierde mintea şi trebuie privit ca un om beat, ca un nebun, avem în faţă un vizionar. Tot aşa, ca vizionar, îi răspunde Werther: O, voi oamenii cuminţi!

Ultimele cuvinte ale lui Werther sunt binecuvântarea adresată lui Albert,  logodnicul lui Lotte.  Albert!  Fă-ţi îngerul fericit!  Şi Domnul să te binecuvânteze! În 21 decembrie, când îi adresează cuvintele de mai sus lui Albert, Werther nu mai dispunea de sine. Nu mai era un om liber, şi nici vesel aşa cum fusese înainte de a face cunoştinţă cu Lotte. Între 4 mai şi 21 decembrie Werther evoluează de la starea unui om liber la starea unuia care nu mai dispune de sine şi nici de actele sale. Încă din 8 noiembrie el îi scria lui Wilhelm: dragul meu, sunt pierdut. Poate să facă din mine ce vrea iar în 14 decembrie admite că nu mai doreşte nimic şi nu mai vrea nimic.“


Werther se sinucide din respect absolut pentru legea morală şi păstrarea intactă a sufletului frumos. Astfel el o şi pierde pe Lotte dar o şi păstrează. Pentru că el nu se îndrăgosteşte efectiv de o Lotte carnală, de o Lotte ca simplă prezenţă imediată,  palpabilă şi adevărată în carne şi oase doar.  Lotte este adevărată pentru Werther ca imagine a lui, ca expresie a sufletului frumos căruia el îi aducea ofranda dragostei sale.  Se poate spune, în acest sens, că Werther se îndrăgosteşte de propria sa închipuire, de construcţia imaginaţiei sale. Lotte de care se îndrăgosteşte Werther este un produs fabricat în atelierele proprii după o reţetă a tehnologiei vremii.

pourquoi…iar aici, frumoasa arie ,in interpretarea regretatului Pavarotti.


Anunțuri

3 răspunsuri »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s