Legenda trandafirului

Standard

”Legenda povesteşte că micul mesager al dragostei, jucauşul Cupidon a fost înzestrat cu un arc şi o tolbă cu săgeţi… Şi a mai primit un dar: un gingaş trandafir, din partea Afroditei. De-atunci, trandafirul a rămas pentru îndrăgostiţii din lumea întreagă un simbol al iubirii pure. Nici un băiat nu pleca la peţit fără preţiosul trandafir pentru aleasa inimii sale. Delicat, însă în acelaşi timp hotărât şi îndrazneţ, fragil, dar nu lipsit de apărare, mândru şi radiind de fericire, trandafirul este dragostea însăsi. Frumos ca o mireasă şi plin de surprize ca o căsnicie.

Popoarele antice explicau frumuseţea trandafirului prin originea sa divină. Grecii povestesc cum, într-o zi, zeiţa Chloris a găsit din întâmplare o frumoasă nimfă moartă şi a transformat-o într-o floare. Afrodita i-a dăruit frumuseţe, Dionis i-a dat în dar nectarul său parfumat, în timp ce Zephirus, vântul de vest, a alungat norii de pe cer, astfel încât Apollo să scalde floarea în lumină. Aceste graţii i-au oferit exuberanţă, şarm şi voioşie. La sfârşit floarea i-a fost dăruită lui Eros, protectorul iubirii, şi a fost aleasă “Regina florilor”.

Romanii aveau şi ei propria variantă despre originea florii. Legenda lor o are în centru pe frumoasa Rodhante, o femeie asaltată de foarte mulţi peţitori. Frumuseţea ei era atât de desăvârşită încât mulţi tineri au dorit s-o aibă drept soţie, dar ei nici nu-i trecea prin gând să se lege de un muritor, deoarece iubea Soarele şi zi lumină stătea să-l privească. Într-o zi, pretendenţii exasperaţi că nu sunt luaţi în seamă, i-au spart uşa casei dorind s-o răpească, lucru ce a înfuriat-o îngrozitor pe zeiţa Diana care, pentru a o apăra a transformat-o într-un trandafir, iar pe tinerii care s-au ţinut scai de ea, i-a făcut spini, ca să-i rămână pentru totdeauna aproape. De atunci se spune că cel mai fidel mesager al dragostei este trandafirul, născut dintr-o poveste de dragoste. În Roma antică era floarea zeiţei Venus.

Trandafirilor li se atribuiau puteri deosebite, Homer descrie în Eliada că scutul lui Achile ca şi coiful lui Hector, erau împodobite cu trandafiri, pentru a-i apăra în lupte. Cleopatra a fost prima care i-a dat semnificaţia de simbol al dragostei, aşternând în calea lui Marc Antonius un covor din petale de trandafiri, atât de gros încât picioarele i se afundau în el până la genunchi.

O altă legendă relatează că în Grădina Raiului toţi trandafirii erau albi – semnul purităţii. Când Adam şi Eva au făcut păcatul primordial şi Dumneazeu i-a izgonit din Paradis, trandafirii, de ruşine s-au înroşit.

De atunci trandafirii roşii semnifică dragostea pasională; sunt cea mai gingaşă modalitate de a spune fără cuvinte “Te iubesc”

Cântat de poeţi şi de muzicieni, trandafirul a fost şi a rămas cel mai delicat simbol al iubirii şi o sursă inepuizabilă de inspiraţie.

Trandafirul a fost şi simbolul alchimiştilor care îşi numeau tratatele “ Trandafiri ai filozofilor”. Trandafirii alb şi roşu erau simbolul dualismului reprezentând principiile ancestrale ale alchimiei – sulfura şi mercurul, iar un trandafir cu şapte petale reprezenta sistemul planetar.

Psihiatrul elveţian Carl Gustav Jung consideră trandafirul ca o formă a unităţii – o Mandală. In hinduism trandafirul simbolizează iubirea, perfecţiunea, desăvârşirea, cupa vieţii, sufletul, inima.

Trandafirul poate fi deci considerat un important simbol, un mesager care merită să fie apreciat, iubit şi respectat de toţi cei preocupaţi de misterul iubirii.”

Anunțuri

4 răspunsuri »

  1. Viata m-a invatat un lucru:orice frumos e inconjurat de primejdii asa cum trendafirul este inconjurat de spini.
    Dumnezeu a creat trandafirul…restul(spinii)e opera diavolului.Cat despre trandafirul rosu,pot spune ca …odata,o privighetoare s-a indragostit asa de tare de un trandafir alb incat l-a imbratisat puternic pentru a-i demonstra dragostea,nebagand de seama ca spinii acestuia i-au strapuns inima si sangele ranilor a colorat trandafirul in rosu.De atunci sunt si trandafiri rosii. :))

  2. Multumesc, Santos pentru mica ta legenduta. Am cautat desigur SI un trandafir alb sa il postez, dar… nu mi-a fost nici unul pe plac, din cei gasiti pe net.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s